Információk az örökbeadásról

A több, mint tízéves fennállásunk alatt már magunk sem tudjuk, hány kutyát mentettünk. Sok-sok ezret….Nem számokban mérjük a sikerünket, hiszen nem arra törekszünk, hogy minél előbb gazdához menjen egy kutya. Híresek vagyunk a szigorú örökbeadási követelményeinkről, azonban ezt csak és kizárólag a védenceink érdekében tesszük! Mi azt szeretnénk, hogy a védenceink mind-mind olyan helyre kerüljenek, ahol családtagként szeretik őket, és családtagként élhetik le az életüket.

Minden mentett kutyánkat az örökbeadás előtt először megfigyeljük. Tesszük ezt annak érdekében, hogy minden védencünknek a természetéhez leginkább illő gazdit találhassuk meg, és elkerüljük, hogy esetleg betegen adjunk gazdához egy kutyát. Természetesen így is előfordulhat, hogy a kiválasztott kutyának olyan egészségügyi problémája van, ami nem derül ki a nálunk eltöltött pár hét alatt, de ez egy tenyésztőnél vásárolt kutya esetében is előfordulhat.

 

Idős emberek is megkeresnek minket, mondván, hogy egyedül maradtak, kéne nekik egy kölyökkutya. Ilyen esetekben sajnos, nem tudunk segíteni. Egy fiatal németjuhász semmiképpen sem idős emberek mellé való. A kutya mozgásigénye, viselkedése már teljesíthetetlen kihívás elé állít egy idős embert. Kérjük, ilyen esetekben egy korban önökhöz illő kutya örökbefogadásán gondolkozzanak!

Ugyanígy nem adunk kutyát a 18.életévüket nem betöltött fiataloknak sem!

Nem zárjuk ki annak a lehetőségét, hogy lakásba költözzön egy nyugodtabb vérmérsékletű kutyánk. Mi azt valljuk, nem a „hol”, hanem a „hogyan” számít a kutya tartásánál. Ha egy tulajdonos home officeban dolgozik, vagy olyan a munkája, ami mellett a nap nagyobbik részét otthon tölti, így lehetősége nyílik a napi legalább háromszori sétára, ebben az esetben nem zárkózunk el az örökbe adástól. Annál is inkább nem, mert a tapasztalataink szerint az összezártság révén mély gazdi-kutya kapcsolatok tud kialakulni. Viszont kérjük, ne felejtse el, hogy egy kutyának sem való a hat órás, vagy annál hosszabb időre történő bezártság!

Viszont kategórikusan elzárkózunk attól, hogy telephelyre, őrkutyának adjuk oda valamelyik védencünket. A tőlünk örökbefogadott kutyákat akárcsak egy percig is szigorúan tilos láncon tartani!

Kitétel-e, hogy beengedik vagy sem a kutyát a házba? Nem alapkövetelmény, viszont azt elvárjuk, hogy nagy vihar, hideg, vagy a kutya betegsége esetén igenis engedjék be a négylábú családtagot is. Ha annyira féltik a lakás tisztaságát, hogy ez nem fér bele az elképzeléseikbe, akkor kérjük, ne tőlünk fogadjanak kutyát örökbe.

Néhány fontos információ azoknak, akik fontolgatják az örökbefogadást.

Minden kutyánk – ha csak nem kölyökről van szó- chipelve, ivartalanítva, oltva, féregtelenítve, szívféregre tesztelve kerül gazdához. Ha kölyköt fogad örökbe, ivartalanítási kötelezettséget kell aláírnia, amelynek végrehajtását a kutya tíz hónapos korában szigorúan számonkérünk. Amennyiben az ivartalantás nem történt meg, úgy a szerződésben leírtak szerint a kutyát visszahozzuk.

Nálunk kettős szűrőrendszer működik: Telefonos, vagy személyes elbeszélgetés, amely során megpróbáljuk kideríteni, hogy az illető alkalmas-e német juhászkutya tartására. Akit alkalmasnak találunk, az lehetőséget kap a kutyákkal történő személyes találkozásra, ahol lemérhetjük, hogy kettejük mentalitása mennyire illik össze, van-e kölcsönös szimpátia. Ezért aki szeretne tőlünk örökbefogadni, annak fontos tudomásul vennie, hogy nálunk nem működik a “kép alapján kinézem, megyek és elhozom.” hozzáállás. Természetesen ha valakinek fotóról tetszik meg egy kutyus, az nem jelent eleve elutasítást, de előtte mindenképpen végig kell járni a fent leírt két lépcsős, nem túl bonyolult, de számunkra nagyon fontos folyamatot. További szabály, hogy nem adunk információt és kutyát olyannak, aki másnak vinné a kutyát, minden esetben a tényleges örökbefogadónak kell felvennie velünk a kapcsolatot.

Az állat befogadását követően az állattartás minden teendője, felelőssége és költsége egyedül az örökbefogadót terheli. Célszerű végig gondolni, hogy Ön tudja-e vállalni ezeket a kötelezettségeket. Természetesen kérdéseik, nehézségeik esetén bármikor állunk rendelkezésükre!

Német Juhászkutya Fajtamentés Alapítvány

Adomány

TakarékBank.
73600149-11112686

 

Adószám

Papír alapú bevallás esetén: 18196061-1-42
Elektronikus bevallás esetén: 18196061-1-43

Elérhetőségünk

Központi telefonszámunk: 06 / 30 -341-67-16
E-mail: njmentes@gmail.com

© 2021 - Német Juhászkutya Fajtamentés Alapítvány